Glycerol
Glycerol je chemická zlúčenina známa tiež ako glycerín. Je to bezfarebná viskózna kvapalina bez vôňe, ktorá sa široko používa vo farmaceutických preparátoch. Glycerol je cukrový alkohol, ktorý má sladkú chuť a nízku toxicitu. Glycerol má tri hydrofilné alkoholové hydroxylové skupiny, ktoré zodpovedajú za jeho rozpustnosť vo vode a jeho hygroskopickú povahu. Jeho povrchové napätie je 64,00 mN/m pri 20 °C a má tepelný koeficient -0,0598 mN/(m K). Subštruktúra glycerolu je centrálnou zložkou mnohých lipidov. |
|
Zdroj
Kategória: Chémia
Entalpia, Homolýza, Izotop, Molekula, Väzbová energia
Chemické inžinierstvo: Výhrevnosť
Chémia polymérov (makromolekulová): Kondenzačný polymér, Polymér
Organické reakcie: Adičná reakcia, Elektrofilná adícia, Kondenzačná reakcia, Nukleofilná adícia
Organické zlúčeniny: Amín, Ester, Glycerol, Karbonická anhydráza, Tuk