Glycerol
|
Glycerol je chemická zlúčenina známa tiež ako glycerín. Je to bezfarebná viskózna kvapalina bez vôňe, ktorá sa široko používa vo farmaceutických preparátoch. Glycerol je cukrový alkohol, ktorý má sladkú chuť a nízku toxicitu. Glycerol má tri hydrofilné alkoholové hydroxylové skupiny, ktoré zodpovedajú za jeho rozpustnosť vo vode a jeho hygroskopickú povahu. Jeho povrchové napätie je 64,00 mN/m pri 20 °C a má tepelný koeficient -0,0598 mN/(m K). Subštruktúra glycerolu je centrálnou zložkou mnohých lipidov. |
| ||||||||||||||||||||||||||||||
Zdroj
Kategória: Chémia
Entalpia, Homolýza, Izotop, Molekula, Väzbová energia
Chemické inžinierstvo: Výhrevnosť
Chémia polymérov (makromolekulová): Kondenzačný polymér, Polymér
Organické reakcie: Adičná reakcia, Elektrofilná adícia, Kondenzačná reakcia, Nukleofilná adícia
Organické zlúčeniny: Amín, Ester, Glycerol, Karbonická anhydráza, Tuk