Ptyalín
Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Webmaster (Diskusia | príspevky)
(Vytvorená stránka „Štruktúra [[enzýmu ptyalín]] '''Ptyalín''' je forma amylázy, ktorá sa nachádza v [[slina|sliná...“)
(Vytvorená stránka „Štruktúra [[enzýmu ptyalín]] '''Ptyalín''' je forma amylázy, ktorá sa nachádza v [[slina|sliná...“)
Aktuálna revízia z 12:00, 6. február 2017
Ptyalín je forma amylázy, ktorá sa nachádza v slinách a delí škrob na maltózu a dextrín. Všeobecne delí veľké nerozpustné škrobové molekuly na vo vode rozpustné škroby:
- amylodextrín
- erytrodextrín
- achrodextrín,
ktoré produkujú ďalej menšie škroby a nakoniec maltózu. Ptyalín účinkuje na lineárne α(1,4) glykozidické spoje, ale hydrolýza vyžaduje enzým, ktorý účinkuje na vetvené produkty. Slinná amyláza je inaktivovaná žalúdočnou kyselinou.
[upraviť] Príbuzné články
[upraviť] Zdroj
https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-amylase#Salivary_amylase_.28ptyalin.29