Ptyalín

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Webmaster (Diskusia | príspevky)
(Vytvorená stránka „Štruktúra [[enzýmu ptyalín]] '''Ptyalín''' je forma amylázy, ktorá sa nachádza v [[slina|sliná...“)

Aktuálna revízia z 12:00, 6. február 2017

Štruktúra enzýmu ptyalín

Ptyalín je forma amylázy, ktorá sa nachádza v slinách a delí škrob na maltózu a dextrín. Všeobecne delí veľké nerozpustné škrobové molekuly na vo vode rozpustné škroby:

  • amylodextrín
  • erytrodextrín
  • achrodextrín,

ktoré produkujú ďalej menšie škroby a nakoniec maltózu. Ptyalín účinkuje na lineárne α(1,4) glykozidické spoje, ale hydrolýza vyžaduje enzým, ktorý účinkuje na vetvené produkty. Slinná amyláza je inaktivovaná žalúdočnou kyselinou.

[upraviť] Príbuzné články

[upraviť] Zdroj

https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-amylase#Salivary_amylase_.28ptyalin.29

Osobné nástroje