Cukor
Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Webmaster (Diskusia | príspevky)
(Vytvorená stránka „Plantáž cukrovej trstiny v Brazílii '''Cukor''' je všeobecný názov pre sladké, krátkoreťazcové rozpustn...“)
(Vytvorená stránka „Plantáž cukrovej trstiny v Brazílii '''Cukor''' je všeobecný názov pre sladké, krátkoreťazcové rozpustn...“)
Aktuálna revízia z 18:04, 21. október 2015
Cukor je všeobecný názov pre sladké, krátkoreťazcové rozpustné uhľohydráty, mnohé sa používaju v potrave. Sú to uhľohydráty zložené z uhlíka, vodíka a kyslíka. Je viac druhov cukru z rôznych zdrojov. Jednoduché cukry sa volajú monosacharidy a patrí sem glukóza (zvaná i dextróza), fruktóza a galaktóza. Stolový alebo granulovaný cukor najviac používaný ako jedlo je sacharóza, čo je disacharid. V tele sa sacharóza hydrolyzuje na fruktózu a glukózu. Iné disacharidy sú maltóza a laktóza. Dlhšie reťazce cukrov sa nazývajú oligosacharidy. Chemicky rôzne látky majú tiež sladkú chuť, ale neklasifikujú sa ako cukry. Niektoré sa použivaju ako nízkokalorické náhradu cukru a volajú sa umelé sladidlá.