Vitamín C
D |
|||
Jedna medziľahlá revízia od jedného používateľa nie je zobrazená. | |||
Riadok 6: | Riadok 6: | ||
Vitamín C je základná živina zapojená do opravy [[tkanivo|tkanív]] a enzymatickej produkci niektorých neurotransmiterov. Je nutný na funkciu niektorých [[enzým]]ov a je dôležitý pro [[imunitný systém]]. Má funkciu aj ako [[antioxidant]]. Nachádza sa v potrave ako citrusové ovocie, brokolica, kapusta, paprika atď. Dlhšie skladovanie alebo varenie môže obsah vitamínu C v potrave redukovať. | Vitamín C je základná živina zapojená do opravy [[tkanivo|tkanív]] a enzymatickej produkci niektorých neurotransmiterov. Je nutný na funkciu niektorých [[enzým]]ov a je dôležitý pro [[imunitný systém]]. Má funkciu aj ako [[antioxidant]]. Nachádza sa v potrave ako citrusové ovocie, brokolica, kapusta, paprika atď. Dlhšie skladovanie alebo varenie môže obsah vitamínu C v potrave redukovať. | ||
− | Vitamín C objavili v roku 1912, izolovali v roku 1928 a v roku 1933 bol prvý raz vyrobený chemicky. Je na Zozname esenciálných liečiv [[WHO]]. Dostupný je ako | + | Vitamín C objavili v roku 1912, izolovali v roku 1928 a v roku 1933 bol prvý raz vyrobený chemicky. Je na Zozname esenciálných liečiv [[WHO]]. Dostupný je ako generické [[liečivo]]. |
== Skorbut == | == Skorbut == | ||
− | Skorbut je choroba rezultujúca z nedostatku vitamínu C, pretože bez tohoto vitamínu je telom produkovaný | + | Skorbut je choroba rezultujúca z nedostatku vitamínu C, pretože bez tohoto vitamínu je telom produkovaný [[kolagén]] príliš nestabilný na vykonávanie jeho funkcie. |
=Zdroj= | =Zdroj= | ||
Riadok 16: | Riadok 16: | ||
[[category:Vitamíny]] | [[category:Vitamíny]] | ||
+ | [[category:Organické kyseliny]] | ||
+ | [[category:Koenzýmy]] | ||
+ | [[category:Alkoholy]] | ||
+ | [[category:Biomolekuly]] | ||
+ | [[category:Základné liečivá WHO]] |
Aktuálna revízia z 16:40, 20. február 2019
Vitamín C, alebo kyselina askorbová (kyselina L-askorbová), je vitamín nachádzajúci sa v potrave a používa sa ako výživový doplnok. Choroba skorbut sa lieči a predchádza potravou obsahujúcou vitamín C. Záznamy nepodporujú jeho použitie u celej populácie na prevenciu nachladnutia. Ale podľa určitej evidencie pravidelné užívanie vitamínu C môže skrátiť dobu nachladnutí. Nie je isté, či potravinové doplnky s vitamínom C ovplyvňujú riziko chorôb ako rakovina, kardiovaskulárna choroba alebo demencia. Môže sa prijímať orálne (ústami) alebo injekčne.
Vitamín C je obvykle dobre tolerovaný. Veľké dávky môžu spôsobiť črevné problémy, bolesť hlavy, poruchy spánku a sčervenanie pokožky atď. Normálne dávky sú bezpečné počas tehotenstva. Americký Inštitút medicíny (United States Institute of Medicine) nedoporučuje užívať veľké dávky.
Vitamín C je základná živina zapojená do opravy tkanív a enzymatickej produkci niektorých neurotransmiterov. Je nutný na funkciu niektorých enzýmov a je dôležitý pro imunitný systém. Má funkciu aj ako antioxidant. Nachádza sa v potrave ako citrusové ovocie, brokolica, kapusta, paprika atď. Dlhšie skladovanie alebo varenie môže obsah vitamínu C v potrave redukovať.
Vitamín C objavili v roku 1912, izolovali v roku 1928 a v roku 1933 bol prvý raz vyrobený chemicky. Je na Zozname esenciálných liečiv WHO. Dostupný je ako generické liečivo.
[upraviť] Skorbut
Skorbut je choroba rezultujúca z nedostatku vitamínu C, pretože bez tohoto vitamínu je telom produkovaný kolagén príliš nestabilný na vykonávanie jeho funkcie.