Výživa

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Nová stránka: Aktualizovaná [[potravinová pyramída publikovaná [[USDA|americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States De...)
 
 
6 medziľahlých revízií od jedného používateľa nie je zobrazených.
Riadok 1: Riadok 1:
[[Image:Potravinova-pyramida.png|right|thumb|270px|Aktualizovaná [[potravinová pyramída]] publikovaná [[USDA|americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States Department of Agriculture)]] v roku [[2005]] je obecný nutričný manuál pre doporučenú konzumáciu [[potravina|potravín]].]]
+
[[Image:Nutricne fakty.gif|thumb|300px|Tabuľka nutričných faktov naznačuje množstvá živín, ktoré experti doporučujú prijímať alebo limitovať v adekvátnych množstvách.]]
'''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je [[veda]] študujúca vzťahy [[stravovanie|stravovania]] a [[zdravie|zdravia]]. Dietológovia sú [[zdravotný profesionál]]i, ktorí sa [[špecializácia|špecializujú]] v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
+
{{TOCr}}
 +
'''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je veda študujúca vzťahy [[stravovanie|stravovania]] a [[zdravie|zdravia]]. Dietológovia sú [[zdravotník|zdravotníci]] - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
  
Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je [[kardiovaskulárna choroba]], [[diabetes]], [[skorbut]], [[obezita]] alebo [[osteoporóza]], a tiež k psychologickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná [[konzumácia]] elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. [[olovo]], [[ortuť]], [[Polychlórovaný bifenyl|polychlórovaný bifenyl (PCB)]], [[dioxín]]y) môže spôsobiť [[toxicita|toxické]] a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.
+
Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na [[zdravie]], čo môže viesť k chorobám ako je [[kardiovaskulárna choroba]], [[diabetes]], [[skorbut]], [[obezita]] alebo [[osteoporóza]], a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná [[konzumácia]] elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), [[dioxín]]y atď.) môže spôsobiť [[toxicita|toxické]] a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.
  
Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou nutríciou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú zdravie.
+
Mnohým obvyklým [[choroba|chorobám]] a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú [[zdravie]].
  
 
==Prehľad==
 
==Prehľad==
Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť [[metabolizmus|metabolické]] a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako [[molekulárna biológia]], [[biochémia]] a [[genetika]], nutričná veda dodatočne prispieva do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.  
+
Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť [[metabolizmus|metabolické]] a [[fyziológia|fyziologické]] odpovede [[organizmus|organizmu]] na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.  
  
[[Ľudské telo]] sa skladá z [[chemická zlučenina|chemických zlúčenín]] ako je [[voda]], [[aminokyselina|aminokyseliny]] ([[proteíny]] - bielkoviny), [[mastná kyselina|mastné kyseliny]] ([[lipidy]] - tuky), [[nukleová kyselina|nukleové kyseliny]] ([[DNA]]/[[RNA]]) a [[karbohydrát]]y (napr. cukry a [[vláknina]]). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z [[chemický element|elementov]] ako [[uhlík]], [[vodík]], [[kyslík]], [[dusík]] a [[fosfor]] a nemusia obsahovať [[minerál]]y ako je [[vápnik]], [[železo]] alebo [[zinok]]. Minerály sa nemôžu všade vyskytovať vo forme slaných [[soľ|solí]] a [[elektrolyt]]ov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. [[hormón]]/[[vitamín]], [[fosfolipid]]y, [[hydroxyapatit]]), aj v [[ľudské telo|ľudskom tele]] a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.
+
[[Ľudské telo]] sa skladá z chemických zlúčenín ako je [[voda]], [[aminokyselina|aminokyseliny]] ([[proteíny]] - bielkoviny), [[mastná kyselina|mastné kyseliny]] ([[tuk]]y - lipidy), [[nukleová kyselina|nukleové kyseliny]] ([[DNA]]/[[RNA]]) a [[karbohydrát]]y (napr. cukry a [[vláknina]]). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z chemických elementov ako uhlík, vodík, [[kyslík]], dusík a fosfor a môžu obsahovať [[minerál]]y ako je [[vápnik]], [[železo]] alebo [[zinok]]. Minerály sa môžu  vyskytovať vo forme slaných [[soľ|solí]] a [[elektrolyt]]ov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. [[hormón]]/[[vitamín]], fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v [[ľudské telo|ľudskom tele]] a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.
  
 
==Externé linky (anglicky)==
 
==Externé linky (anglicky)==
Riadok 24: Riadok 25:
  
 
===Iné===
 
===Iné===
* [http://www.who.int/nutrition/topics/dietnutrition_and_chronicdiseases/en/ Diet, Nutrition and the prevention of chronic diseases] by a Joint [[WHO]]/[[FAO]] Expert consultation (2003)  
+
* [http://www.who.int/nutrition/topics/dietnutrition_and_chronicdiseases/en/ Stravovanie, výživa a prevencia chronických chorôb] od kooperácie [[WHO]]/FAO Expertná konzultácia (2003)  
*[http://www.unsystem.org/scn/ UN Standing Committee on Nutrition] - In English, French and Portuguese
+
*[http://www.unsystem.org/scn/ Rada OSN pre výživu (UN Standing Committee on Nutrition)] - anglicky, francúzsky a portugalsky
*[http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Bulletins/faq.html USDA Frequently asked questions]
+
*[http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Bulletins/faq.html USDA - často kladené otázky]
  
 
==Zdroj==
 
==Zdroj==
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Nutrition Wikipedia]
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Nutrition Wikipedia]
 
+
{{Vyziva}}
 
[[Category:Výživa]]
 
[[Category:Výživa]]
 +
[[category:zdravie]]
 +
[[category:zdravotné vedy]]

Aktuálna revízia z 17:10, 19. august 2008

Tabuľka nutričných faktov naznačuje množstvá živín, ktoré experti doporučujú prijímať alebo limitovať v adekvátnych množstvách.

Obsah

Výživa alebo nutrícia je veda študujúca vzťahy stravovania a zdravia. Dietológovia sú zdravotníci - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).

Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je kardiovaskulárna choroba, diabetes, skorbut, obezita alebo osteoporóza, a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná konzumácia elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), dioxíny atď.) môže spôsobiť toxické a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.

Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú zdravie.

[upraviť] Prehľad

Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť metabolické a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.

Ľudské telo sa skladá z chemických zlúčenín ako je voda, aminokyseliny (proteíny - bielkoviny), mastné kyseliny (tuky - lipidy), nukleové kyseliny (DNA/RNA) a karbohydráty (napr. cukry a vláknina). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z chemických elementov ako uhlík, vodík, kyslík, dusík a fosfor a môžu obsahovať minerály ako je vápnik, železo alebo zinok. Minerály sa môžu vyskytovať vo forme slaných solí a elektrolytov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. hormón/vitamín, fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v ľudskom tele a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.

[upraviť] Externé linky (anglicky)

[upraviť] Profesionálne dietetické asociácie a zdroje

[upraviť] Iné

[upraviť] Zdroj

Wikipedia

Kategória: Výživa

Osobné nástroje