Výživa

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
D (Výživa premiestnená na Výživa)
 
Jedna medziľahlá revízia od jedného používateľa nie je zobrazená.
Riadok 1: Riadok 1:
[[Image:Potravinova-pyramida.png|right|thumb|270px|Aktualizovaná [[potravinová pyramída]] publikovaná americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States Department of Agriculture) v roku 2005 je všeobecný nutričný manuál pre doporučenú konzumáciu [[potravina|potravín]].]]
+
[[Image:Nutricne fakty.gif|thumb|300px|Tabuľka nutričných faktov naznačuje množstvá živín, ktoré experti doporučujú prijímať alebo limitovať v adekvátnych množstvách.]]
 
{{TOCr}}
 
{{TOCr}}
 
'''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je veda študujúca vzťahy [[stravovanie|stravovania]] a [[zdravie|zdravia]]. Dietológovia sú [[zdravotník|zdravotníci]] - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
 
'''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je veda študujúca vzťahy [[stravovanie|stravovania]] a [[zdravie|zdravia]]. Dietológovia sú [[zdravotník|zdravotníci]] - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
Riadok 33: Riadok 33:
 
{{Vyziva}}
 
{{Vyziva}}
 
[[Category:Výživa]]
 
[[Category:Výživa]]
 +
[[category:zdravie]]
 +
[[category:zdravotné vedy]]

Aktuálna revízia z 17:10, 19. august 2008

Tabuľka nutričných faktov naznačuje množstvá živín, ktoré experti doporučujú prijímať alebo limitovať v adekvátnych množstvách.

Obsah

Výživa alebo nutrícia je veda študujúca vzťahy stravovania a zdravia. Dietológovia sú zdravotníci - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).

Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je kardiovaskulárna choroba, diabetes, skorbut, obezita alebo osteoporóza, a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná konzumácia elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), dioxíny atď.) môže spôsobiť toxické a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.

Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú zdravie.

Prehľad

Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť metabolické a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.

Ľudské telo sa skladá z chemických zlúčenín ako je voda, aminokyseliny (proteíny - bielkoviny), mastné kyseliny (tuky - lipidy), nukleové kyseliny (DNA/RNA) a karbohydráty (napr. cukry a vláknina). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z chemických elementov ako uhlík, vodík, kyslík, dusík a fosfor a môžu obsahovať minerály ako je vápnik, železo alebo zinok. Minerály sa môžu vyskytovať vo forme slaných solí a elektrolytov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. hormón/vitamín, fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v ľudskom tele a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.

Externé linky (anglicky)

Profesionálne dietetické asociácie a zdroje

Iné

Zdroj

Wikipedia

Kategória: Výživa

Osobné nástroje