Výživa

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Riadok 25: Riadok 25:
  
 
===Iné===
 
===Iné===
* [http://www.who.int/nutrition/topics/dietnutrition_and_chronicdiseases/en/ Stravovanie, výživa a prevencia chronických chorôb] od kooperácie [[WHO]]/[[FAO]] Expertná konzultácia (2003)  
+
* [http://www.who.int/nutrition/topics/dietnutrition_and_chronicdiseases/en/ Stravovanie, výživa a prevencia chronických chorôb] od kooperácie [[WHO]]/FAO Expertná konzultácia (2003)  
 
*[http://www.unsystem.org/scn/ Rada OSN pre výživu (UN Standing Committee on Nutrition)] - anglicky, francúzsky a portugalsky
 
*[http://www.unsystem.org/scn/ Rada OSN pre výživu (UN Standing Committee on Nutrition)] - anglicky, francúzsky a portugalsky
 
*[http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Bulletins/faq.html USDA - často kladené otázky]
 
*[http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Bulletins/faq.html USDA - často kladené otázky]

Verzia zo dňa a času 16:25, 21. október 2007

Súbor:Potravinova-pyramida.png
Aktualizovaná potravinová pyramída publikovaná americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States Department of Agriculture) v roku 2005 je všeobecný nutričný manuál pre doporučenú konzumáciu potravín.

Obsah

Výživa alebo nutrícia je veda študujúca vzťahy stravovania a zdravia. Dietológovia sú zdravotníci - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).

Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je kardiovaskulárna choroba, diabetes, skorbut, obezita alebo osteoporóza, a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná konzumácia elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), dioxíny atď.) môže spôsobiť toxické a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.

Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú zdravie.

Prehľad

Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť metabolické a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.

Ľudské telo sa skladá z chemických zlúčenín ako je voda, aminokyseliny (proteíny - bielkoviny), mastné kyseliny (tuky - lipidy), nukleové kyseliny (DNA/RNA) a karbohydráty (napr. cukry a vláknina). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z chemických elementov ako uhlík, vodík, kyslík, dusík a fosfor a môžu obsahovať minerály ako je vápnik, železo alebo zinok. Minerály sa môžu vyskytovať vo forme slaných solí a elektrolytov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. hormón/vitamín, fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v ľudskom tele a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.

Externé linky (anglicky)

Profesionálne dietetické asociácie a zdroje

Iné

Zdroj

Wikipedia

Kategória: Výživa

Osobné nástroje