Výživa

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Riadok 1: Riadok 1:
[[Image:Potravinova-pyramida.png|right|thumb|270px|Aktualizovaná [[potravinová pyramída]]  
+
[[Image:Potravinova-pyramida.png|right|thumb|270px|Aktualizovaná [[potravinová pyramída]] publikovaná americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States Department of Agriculture) v roku 2005 je všeobecný nutričný manuál pre doporučenú konzumáciu [[potravina|potravín]].]]
publikovaná [[USDA|americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States Department of Agriculture)]] v roku [[2005]] je všeobecný nutričný manuál pre doporučenú konzumáciu [[potravina|potravín]].]]
+
{{TOCr}}
{| align="right"
+
'''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je veda študujúca vzťahy [[stravovanie|stravovania]] a [[zdravie|zdravia]]. Dietológovia sú [[zdravotník|zdravotníci]] - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
  | __TOC__
+
  |}
+
'''Výživa''' alebo '''nutrícia''' je [[veda]] študujúca vzťahy [[stravovanie|stravovania]] a [[zdravie|zdravia]]. Dietológovia sú [[zdravotný profesionál]]i, ktorí sa [[špecializácia|špecializujú]] v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).
+
  
Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je [[kardiovaskulárna choroba]], [[diabetes]], [[skorbut]], [[obezita]] alebo [[osteoporóza]], a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná [[konzumácia]] elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. [[olovo]], [[ortuť]], [[Polychlórovaný bifenyl|polychlórovaný bifenyl (PCB)]], [[dioxín]]y) môže spôsobiť [[toxicita|toxické]] a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.
+
Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na [[zdravie]], čo môže viesť k chorobám ako je [[kardiovaskulárna choroba]], [[diabetes]], [[skorbut]], [[obezita]] alebo [[osteoporóza]], a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná [[konzumácia]] elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), [[dioxín]]y atď.) môže spôsobiť [[toxicita|toxické]] a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.
  
Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou [[výživa|výživou]]. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú [[zdravie]].
+
Mnohým obvyklým [[choroba|chorobám]] a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú [[zdravie]].
  
 
==Prehľad==
 
==Prehľad==
Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť [[metabolizmus|metabolické]] a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako [[molekulárna biológia]], [[biochémia]] a [[genetika]] prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.  
+
Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť [[metabolizmus|metabolické]] a [[fyziológia|fyziologické]] odpovede [[organizmus|organizmu]] na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.  
  
[[Ľudské telo]] sa skladá z [[chemická zlučenina|chemických zlúčenín]] ako je [[voda]], [[aminokyselina|aminokyseliny]] ([[proteíny]] - bielkoviny), [[mastná kyselina|mastné kyseliny]] ([[tuk]]y - lipidy), [[nukleová kyselina|nukleové kyseliny]] ([[DNA]]/[[RNA]]) a [[karbohydrát]]y (napr. cukry a [[vláknina]]). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z [[chemický element|elementov]] ako [[uhlík]], [[vodík]], [[kyslík]], [[dusík]] a [[fosfor]] a môžu obsahovať [[minerál]]y ako je [[vápnik]], [[železo]] alebo [[zinok]]. Minerály sa môžu  vyskytovať vo forme slaných [[soľ|solí]] a [[elektrolyt]]ov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. [[hormón]]/[[vitamín]], [[fosfolipid]]y, [[hydroxyapatit]]), aj v [[ľudské telo|ľudskom tele]] a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.
+
[[Ľudské telo]] sa skladá z chemických zlúčenín ako je [[voda]], [[aminokyselina|aminokyseliny]] ([[proteíny]] - bielkoviny), [[mastná kyselina|mastné kyseliny]] ([[tuk]]y - lipidy), [[nukleová kyselina|nukleové kyseliny]] ([[DNA]]/[[RNA]]) a [[karbohydrát]]y (napr. cukry a [[vláknina]]). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z chemických elementov ako uhlík, vodík, [[kyslík]], dusík a fosfor a môžu obsahovať [[minerál]]y ako je [[vápnik]], [[železo]] alebo [[zinok]]. Minerály sa môžu  vyskytovať vo forme slaných [[soľ|solí]] a [[elektrolyt]]ov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. [[hormón]]/[[vitamín]], fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v [[ľudské telo|ľudskom tele]] a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.
  
 
==Externé linky (anglicky)==
 
==Externé linky (anglicky)==

Verzia zo dňa a času 11:39, 6. september 2007

Súbor:Potravinova-pyramida.png
Aktualizovaná potravinová pyramída publikovaná americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA - United States Department of Agriculture) v roku 2005 je všeobecný nutričný manuál pre doporučenú konzumáciu potravín.

Obsah

Výživa alebo nutrícia je veda študujúca vzťahy stravovania a zdravia. Dietológovia sú zdravotníci - experti, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti štúdia a sú trénovaní poskytovať bezpečné potvrdené diétne rady a intervencie (opatrenia).

Nedostatky, nadbytky a nevyváženosti v stravovaní môžu produkovať negatívne dôsledky na zdravie, čo môže viesť k chorobám ako je kardiovaskulárna choroba, diabetes, skorbut, obezita alebo osteoporóza, a tiež k psychickým a behaviorálnym problémom. Naviac nadbytočná konzumácia elementov, ktoré nemajú žiadnu zjavnú rolu pre zdravie (napr. olovo, ortuť, polychlórovaný bifenyl (PCB), dioxíny atď.) môže spôsobiť toxické a potenciálne letálne efekty, podľa veľkosti dávky.

Mnohým obvyklým chorobám a ich symptómom možno často predísť alebo ich zmierniť lepšou výživou. Nutrícia ako veda skúma ako a prečo špecifické diétne aspekty ovplyvňujú zdravie.

Prehľad

Veda o výžive - nutrícii má za účel vysvetliť metabolické a fyziologické odpovede organizmu na stravu. S pokrokmi vo vedách ako molekulárna biológia, biochémia a genetika prispieva nutričná veda dodatočne do štúdia metabolizmu, kde skúma stravovanie a zdravie cez objektív biochemických procesov.

Ľudské telo sa skladá z chemických zlúčenín ako je voda, aminokyseliny (proteíny - bielkoviny), mastné kyseliny (tuky - lipidy), nukleové kyseliny (DNA/RNA) a karbohydráty (napr. cukry a vláknina). Tieto zlúčeniny sú zasa zložené z chemických elementov ako uhlík, vodík, kyslík, dusík a fosfor a môžu obsahovať minerály ako je vápnik, železo alebo zinok. Minerály sa môžu vyskytovať vo forme slaných solí a elektrolytov. Všetky tieto chemické zlúčeniny a elementy sa vyskytujú v rôznych formách a kombináciach (napr. hormón/vitamín, fosfolipidy, hydroxyapatit), aj v ľudskom tele a v organizmoch (napr. rastliny, živočíchy), ktoré ľudia konzumujú.

Externé linky (anglicky)

Profesionálne dietetické asociácie a zdroje

Iné

Zdroj

Wikipedia

Osobné nástroje