Tuk

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Revízia z 18:02, 3. február 2009; Webmaster (Diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tukové tkanivo alebo tuk je voľné spojivové tkanivo zložené z adipocytov (tukové bunky). Tukové tkanivo je odvodené z lipoblastov. Jeho hlavnou úlohou je skladovať energiu vo forme tuku i keď tiež formuje a tepelne izoluje telo. Obezita u ľudí a väčšiny zvierat nezávisí na telesnej hmotnosti, ale na množstve telesného tuku — špecificky tukového tkaniva. Existujú 2 typy tukového tkaniva: biele (white adipose tissue - WAT) a hnedé (brown adipose tissue - BAT). Tukové tkanivo slúži i ako dôležitý endokrinný orgán. Formáciu tukového tkaniva asi kontroluje tukový gén.

Chemická charakteristika

Tuky sa skladajú zo širokej skupiny zlúčenín, ktoré sú obvykle rozpustné v organických rozpúšťadlách a značne nerozpustné vo vode. Chemicky, tuky sú všeobecne triestery glycerolu a mastných kyselín. Tuky môžu byť buď tuhé alebo kvapalné pri normálnej izbovej teplote v závislosti od ich štruktúry a zloženia. I keď slová "oleje", "tuky" a "lipidy" sa všetky používajú na označenie tukov, "oleje" sa obvykle používajú na označenie tukov, ktoré sú kvapaliny pri izbovej teplote, kým "tuky" obvykle označujú tuky, ktoré sú pri izbovej teplote tuhé. "Lipidy" sa používajú na označenie kvapalných aj tuhých tukov. Slovo "olej" sa používa pre každú látku, ktorá sa nemieša s vodou a má mastnú chuť ako petrolej (alebo ropa) a vykurovací olej, nezávisle od chemickej štruktúry.

Zdroj

Osobné nástroje