Ovocie

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Revízia z 18:11, 28. júl 2008; Webmaster (Diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Ovocie má rôzny význam v rôznych kontextoch:

  • v botanike označuje dozreté vaječníky - v nich rastliny roznášajú semená
  • v gastronómii označuje jedlé druhy ovocia - banány, jablká, pomaranče atď.

Význam pre výživu

Ovocie obsahuje mnoho vlákniny, vody, vitamínu C a iných látok, ktoré podporujú imunitu a eliminujú z organizmu škodlivé látky.

Účinky ovocia na zdravie:

  • olivový olej redukuje množstvo cholesterolu v cievach a pôsobí preventívne proti srdcovým chorobám
  • citróny a grapefruity obsahujú veľa vitamínu C a doporučujú sa konzumovať pri chrípke a iných infekčných chorobách a mnoho iných

Externé linky (anglicky)

http://en.wikipedia.org/wiki/Fruit

Osobné nástroje