Ovocie
Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Riadok 8: | Riadok 8: | ||
Účinky ovocia na [[zdravie]]: | Účinky ovocia na [[zdravie]]: | ||
*[[olivový olej]] redukuje množstvo cholesterolu v cievach a pôsobí preventívne proti [[srdce|srdcovým]] chorobám | *[[olivový olej]] redukuje množstvo cholesterolu v cievach a pôsobí preventívne proti [[srdce|srdcovým]] chorobám | ||
− | *citróny a grapefruity obsahujú veľa vitamínu C a doporučujú sa konzumovať pri chrípke a iných [[infekčná choroba|infekčných chorobách]] | + | *citróny a grapefruity obsahujú veľa vitamínu C a doporučujú sa konzumovať pri chrípke a iných [[infekčná choroba|infekčných chorobách]] a mnoho iných |
===Externé linky (anglicky)=== | ===Externé linky (anglicky)=== |
Aktuálna revízia z 18:11, 28. júl 2008
Ovocie má rôzny význam v rôznych kontextoch:
- v botanike označuje dozreté vaječníky - v nich rastliny roznášajú semená
- v gastronómii označuje jedlé druhy ovocia - banány, jablká, pomaranče atď.
Význam pre výživu
Ovocie obsahuje mnoho vlákniny, vody, vitamínu C a iných látok, ktoré podporujú imunitu a eliminujú z organizmu škodlivé látky.
Účinky ovocia na zdravie:
- olivový olej redukuje množstvo cholesterolu v cievach a pôsobí preventívne proti srdcovým chorobám
- citróny a grapefruity obsahujú veľa vitamínu C a doporučujú sa konzumovať pri chrípke a iných infekčných chorobách a mnoho iných