Ovocie

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
Riadok 8: Riadok 8:
 
Účinky ovocia na [[zdravie]]:
 
Účinky ovocia na [[zdravie]]:
 
*[[olivový olej]] redukuje množstvo cholesterolu v cievach a pôsobí preventívne proti [[srdce|srdcovým]] chorobám
 
*[[olivový olej]] redukuje množstvo cholesterolu v cievach a pôsobí preventívne proti [[srdce|srdcovým]] chorobám
*citróny a grapefruity obsahujú veľa vitamínu C a doporučujú sa konzumovať pri chrípke a iných [[infekčná choroba|infekčných chorobách]]
+
*citróny a grapefruity obsahujú veľa vitamínu C a doporučujú sa konzumovať pri chrípke a iných [[infekčná choroba|infekčných chorobách]] a mnoho iných
  
 
===Externé linky (anglicky)===
 
===Externé linky (anglicky)===

Aktuálna revízia z 18:11, 28. júl 2008

Ovocie má rôzny význam v rôznych kontextoch:

  • v botanike označuje dozreté vaječníky - v nich rastliny roznášajú semená
  • v gastronómii označuje jedlé druhy ovocia - banány, jablká, pomaranče atď.

Význam pre výživu

Ovocie obsahuje mnoho vlákniny, vody, vitamínu C a iných látok, ktoré podporujú imunitu a eliminujú z organizmu škodlivé látky.

Účinky ovocia na zdravie:

  • olivový olej redukuje množstvo cholesterolu v cievach a pôsobí preventívne proti srdcovým chorobám
  • citróny a grapefruity obsahujú veľa vitamínu C a doporučujú sa konzumovať pri chrípke a iných infekčných chorobách a mnoho iných

Externé linky (anglicky)

http://en.wikipedia.org/wiki/Fruit

Osobné nástroje