Mlieko

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Riadok 1: Riadok 1:
 
[[image:Pohar-kravskeho-mlieka.jpg|right|frame|Pohár kravského mlieka]]
 
[[image:Pohar-kravskeho-mlieka.jpg|right|frame|Pohár kravského mlieka]]
'''Mlieko''' najčastejšie značí výživnú kvapalinu produkovanú [[prsná žlaza|prsnými žlazami]] samíc [[savec|savcov]]. Poskytuje základný zdroj výživy pre [[novorodenec|novorodencov]] predtým, než sú schopní tráviť rozmanitejšiu potravu. Tiež sa spracováva do [[mliečny produkt|mliečnych produktov]] ako [[smotana]], [[maslo]], [[jogurt]], [[zmrzlina]], [[želatína]], [[syr]], [[syrovina]], [[syrovátka]], [[laktóza]], sušené mlieko a mnoho iných potravinových prísad a priemyslových produktov.
+
'''Mlieko''' najčastejšie značí výživnú kvapalinu produkovanú [[prsná žlaza|prsnými žlazami]] samíc [[cicavec|cicavcov]]. Poskytuje základný zdroj výživy pre [[novorodenec|novorodencov]] predtým, než sú schopní tráviť rozmanitejšiu potravu. Tiež sa spracováva do [[mliečny produkt|mliečnych produktov]] ako [[smotana]], [[maslo]], [[jogurt]], [[zmrzlina]], [[želatína]], [[syr]], [[syrovina]], [[syrovátka]], [[laktóza]], sušené mlieko a mnoho iných potravinových prísad a priemyslových produktov.
  
 
Termín '''mlieko''' tiež môže značiť:
 
Termín '''mlieko''' tiež môže značiť:
Riadok 9: Riadok 9:
  
 
==Zloženie a výživa==
 
==Zloženie a výživa==
Zloženie mlieka sa u jednotlivých savcov výrazne líši:
+
Zloženie mlieka sa u jednotlivých cicavcov výrazne líši:
 
*Ľudské prsné mlieko je riedke a má vysoký obsah [[laktóza|laktózy]] (primárny [[cukor]]) .
 
*Ľudské prsné mlieko je riedke a má vysoký obsah [[laktóza|laktózy]] (primárny [[cukor]]) .
 
*Kravské mlieko má zase nižší obsah cukru a vyšší obsah [[proteín]]ov a obsahuje asi 3.5% - 6.5% mliečneho tuku, 4% - 8.5% mliečnej sušiny a asi 88% vody. Jej hlavný proteín (80%) je [[syrovina]] (kazeín), kým [[syrovátka]] tvorí väčšinu zbytku.
 
*Kravské mlieko má zase nižší obsah cukru a vyšší obsah [[proteín]]ov a obsahuje asi 3.5% - 6.5% mliečneho tuku, 4% - 8.5% mliečnej sušiny a asi 88% vody. Jej hlavný proteín (80%) je [[syrovina]] (kazeín), kým [[syrovátka]] tvorí väčšinu zbytku.
  
Laktóza v mlieku je strávená pomocou [[enzým]]u [[laktáza]], produkovaného telom kojenca. Tvorba laktázy v ľuďoch v dospelosti klesá (podľa etnického pôvodu), v mnohých prípadoch do tej miery, že sa cukor laktóza stane nestráviteľný, čo vedie k častej zažívacej situácii zvanej [[laktózová intolerancia]].
+
Laktóza v mlieku je trávená pomocou [[enzým]]u [[laktáza]], produkovaného telom kojenca. Tvorba laktázy v ľuďoch v dospelosti klesá (podľa etnického pôvodu), v mnohých prípadoch do tej miery, že sa cukor laktóza stane nestráviteľný, čo vedie k častej zažívacej situácii zvanej [[laktózová intolerancia]].
  
 
==Zdroj==
 
==Zdroj==

Verzia zo dňa a času 19:04, 24. jún 2007

Súbor:Pohar-kravskeho-mlieka.jpg
Pohár kravského mlieka

Mlieko najčastejšie značí výživnú kvapalinu produkovanú prsnými žlazami samíc cicavcov. Poskytuje základný zdroj výživy pre novorodencov predtým, než sú schopní tráviť rozmanitejšiu potravu. Tiež sa spracováva do mliečnych produktov ako smotana, maslo, jogurt, zmrzlina, želatína, syr, syrovina, syrovátka, laktóza, sušené mlieko a mnoho iných potravinových prísad a priemyslových produktov.

Termín mlieko tiež môže značiť:

Ľudské mlieko je často dodávané kojencom cez kojenie, buď priamo alebo vytlačené a uložené ženou predtým do zásoby. Podobne ako mledzivo prenáša z matky protilátky a črevné baktérie.

Zloženie a výživa

Zloženie mlieka sa u jednotlivých cicavcov výrazne líši:

  • Ľudské prsné mlieko je riedke a má vysoký obsah laktózy (primárny cukor) .
  • Kravské mlieko má zase nižší obsah cukru a vyšší obsah proteínov a obsahuje asi 3.5% - 6.5% mliečneho tuku, 4% - 8.5% mliečnej sušiny a asi 88% vody. Jej hlavný proteín (80%) je syrovina (kazeín), kým syrovátka tvorí väčšinu zbytku.

Laktóza v mlieku je trávená pomocou enzýmu laktáza, produkovaného telom kojenca. Tvorba laktázy v ľuďoch v dospelosti klesá (podľa etnického pôvodu), v mnohých prípadoch do tej miery, že sa cukor laktóza stane nestráviteľný, čo vedie k častej zažívacej situácii zvanej laktózová intolerancia.

Zdroj

Wikipedia

Osobné nástroje