Mlieko

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Riadok 17: Riadok 17:
 
==Zdroj==
 
==Zdroj==
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Milk Wikipedia]
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Milk Wikipedia]
 
+
{{Vyziva}}
 
[[Category:výživa]]
 
[[Category:výživa]]

Verzia zo dňa a času 16:23, 21. október 2007

Súbor:Pohar-kravskeho-mlieka.jpg
Pohár kravského mlieka.

Termín mlieko najčastejšie značí výživnú kvapalinu produkovanú prsnými žlazami samíc cicavcov. Poskytuje základný zdroj výživy pre novorodencov predtým, než sú schopní tráviť komplexnejšiu potravu. Tiež sa spracúva do mliečnych produktov ako smotana, maslo, jogurt, zmrzlina, želatína, syr, syrovina, syrovátka, laktóza, sušené mlieko a mnoho iných potravinových prísad a priemyslových produktov.

Termín mlieko tiež môže značiť:

Ľudské mlieko je často dodávané kojencom cez kojenie, buď priamo alebo vytlačené a uložené ženou predtým do zásoby. Podobne ako mledzivo prenáša z matky protilátky a črevné baktérie.

Zloženie a výživa

Zloženie mlieka sa u jednotlivých cicavcov výrazne líši:

  • Ľudské prsné mlieko je riedke a má vysoký obsah laktózy (primárny [[cukor]).
  • Kravské mlieko má zase nižší obsah cukru a vyšší obsah proteínov (bielkovín) a obsahuje asi 3,5% - 6,5% mliečneho tuku, 4% - 8,5% mliečnej sušiny a asi 88% vody. Jej hlavný proteín (80%) je syrovina (kazeín), kým syrovátka tvorí väčšinu zbytku.

Laktóza v mlieku je trávená pomocou enzýmu laktáza, produkovaného telom kojenca. Tvorba laktázy v ľuďoch v dospelosti klesá (podľa etnického pôvodu), v mnohých prípadoch do tej miery, že sa cukor laktóza stane nestráviteľný, čo vedie k častej zažívacej situácii zvanej laktózová intolerancia.

Zdroj

Wikipedia

Kategória: Výživa

Osobné nástroje