Digescia

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Revízia z 10:45, 26. apríl 2015; Webmaster (Diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Horný a dolný gastrointestinálny trakt.

Digescia alebo trávenie alebo zažívanie je mechanický a chemický rozklad potravy na menšie zložky, ktoré sa ľahšie absorbujú do krvného obehu atď. Digescia je forma katabolizmu, rozkladu väčších molekúl na menšie.

V digestívnom systéme človeka vstupuje jedlo do úst a mechanická digescia potravy začína prežúvaním a navlhčením slinami. Sliny vylučujú slinné žľazy a obsahujú slinnú amylázu, enzým, ktorý štartuje digesciu škrobu v potrave.

Pozrite aj

Zdroj

https://en.wikipedia.org/wiki/Digestion

Osobné nástroje