Alergia na morskú potravu

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
Revízia z 07:32, 21. august 2008; Webmaster (Diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Alergia na morskú potravu je typ alergie na potraviny. Je to hypersenzitivita na stravné substancie (látky) z korýšov alebo šupinatých rýb, spôsobujúca nadmernú reakciu imunitného systému, čo môže viesť k vážnym fyzickým symptómom u miliónov ľudí. "Americká nadácia pre astmu a alergiu" odhaduje, že väčšina pediatrických a dospelých alergických pacientov má alergiu na morskú potravu. Vyskytuje sa najviac, ale nie exkluzívne u detí. Obvykle je liečená vynechávacou diétou a pozorným vyhýbaním sa potrave, ktorá môže byť kontaminovaná korýšmi alebo rybími ingredientami (prímesami) a/alebo olejmi. Najvážnejšia alergická reakcia na morskú potravu sa volá anafylaxia a je to nebezpečná situácia vyžadujúca okamžitú pozornosť a liečbu medikamentom Epinefrin.

Pozrite aj

Externé linky (anglicky)

Zdroj

Wikipedia

Kategória: Výživa

Alergia na morskú potravu    Čokoláda    Kakao    Kombinovanie potravín    Mlieko    Olivový olej    Výživa   

Osobné nástroje