Alergia na morskú potravu

Z Encyklopédia zdravotnej sestry
(Rozdiel medzi revíziami)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
Riadok 14: Riadok 14:
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Seafood_allergy Wikipedia]
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Seafood_allergy Wikipedia]
 
{{Vyziva}}
 
{{Vyziva}}
[[Category:Choroby]]
+
[[category:alergológia]]
 +
[[Category:potravinové alergie]]
 
[[Category:Výživa]]
 
[[Category:Výživa]]

Aktuálna revízia z 08:32, 21. august 2008

Alergia na morskú potravu je typ alergie na potraviny. Je to hypersenzitivita na stravné substancie (látky) z korýšov alebo šupinatých rýb, spôsobujúca nadmernú reakciu imunitného systému, čo môže viesť k vážnym fyzickým symptómom u miliónov ľudí. "Americká nadácia pre astmu a alergiu" odhaduje, že väčšina pediatrických a dospelých alergických pacientov má alergiu na morskú potravu. Vyskytuje sa najviac, ale nie exkluzívne u detí. Obvykle je liečená vynechávacou diétou a pozorným vyhýbaním sa potrave, ktorá môže byť kontaminovaná korýšmi alebo rybími ingredientami (prímesami) a/alebo olejmi. Najvážnejšia alergická reakcia na morskú potravu sa volá anafylaxia a je to nebezpečná situácia vyžadujúca okamžitú pozornosť a liečbu medikamentom Epinefrin.

[upraviť] Pozrite aj

[upraviť] Externé linky (anglicky)

[upraviť] Zdroj

Wikipedia

Kategória: Výživa

Alergia na morskú potravu    Čokoláda    Kakao    Kombinovanie potravín    Mlieko    Olivový olej    Výživa   

Osobné nástroje