Alergia na morskú potravu
Riadok 13: | Riadok 13: | ||
==Zdroj== | ==Zdroj== | ||
[http://en.wikipedia.org/wiki/Seafood_allergy Wikipedia] | [http://en.wikipedia.org/wiki/Seafood_allergy Wikipedia] | ||
− | + | {{Vyziva}} | |
[[Category:Choroby]] | [[Category:Choroby]] | ||
[[Category:Výživa]] | [[Category:Výživa]] |
Verzia zo dňa a času 16:15, 21. október 2007
Alergia na morskú potravu je typ alergie na potraviny. Je to hypersenzitivita na stravné substancie (látky) z korýšov alebo šupinatých rýb, spôsobujúca nadmernú reakciu imunitného systému, čo môže viesť k vážnym fyzickým symptómom u miliónov ľudí. "Americká nadácia pre astmu a alergiu" odhaduje, že väčšina pediatrických a dospelých alergických pacientov má alergiu na morskú potravu. Vyskytuje sa najviac, ale nie exkluzívne u detí. Obvykle je liečená vynechávacou diétou a pozorným vyhýbaním sa potrave, ktorá môže byť kontaminovaná korýšmi alebo rybími ingredientami (prímesami) a/alebo olejmi. Najvážnejšia alergická reakcia na morskú potravu sa volá anafylaxia a je to nebezpečná situácia vyžadujúca okamžitú pozornosť a liečbu medikamentom Epinefrin.
Pozrite aj
Externé linky (anglicky)
Zdroj
Kategória: Výživa
Alergia na morskú potravu Čokoláda Kakao Kombinovanie potravín Mlieko Olivový olej Výživa