Alergia na morskú potravu
Jedna medziľahlá revízia od jedného používateľa nie je zobrazená. | |||
Riadok 14: | Riadok 14: | ||
[http://en.wikipedia.org/wiki/Seafood_allergy Wikipedia] | [http://en.wikipedia.org/wiki/Seafood_allergy Wikipedia] | ||
{{Vyziva}} | {{Vyziva}} | ||
− | [[Category: | + | [[category:alergológia]] |
+ | [[Category:potravinové alergie]] | ||
[[Category:Výživa]] | [[Category:Výživa]] |
Aktuálna revízia z 08:32, 21. august 2008
Alergia na morskú potravu je typ alergie na potraviny. Je to hypersenzitivita na stravné substancie (látky) z korýšov alebo šupinatých rýb, spôsobujúca nadmernú reakciu imunitného systému, čo môže viesť k vážnym fyzickým symptómom u miliónov ľudí. "Americká nadácia pre astmu a alergiu" odhaduje, že väčšina pediatrických a dospelých alergických pacientov má alergiu na morskú potravu. Vyskytuje sa najviac, ale nie exkluzívne u detí. Obvykle je liečená vynechávacou diétou a pozorným vyhýbaním sa potrave, ktorá môže byť kontaminovaná korýšmi alebo rybími ingredientami (prímesami) a/alebo olejmi. Najvážnejšia alergická reakcia na morskú potravu sa volá anafylaxia a je to nebezpečná situácia vyžadujúca okamžitú pozornosť a liečbu medikamentom Epinefrin.
[upraviť] Pozrite aj
[upraviť] Externé linky (anglicky)
[upraviť] Zdroj
Kategória: Výživa
Alergia na morskú potravu Čokoláda Kakao Kombinovanie potravín Mlieko Olivový olej Výživa