Karboxylová kyselina
Karboxylová kyseiina je organická zlúčenina, ktorá obsahuje karboxylovú skupinu C(O)OH. Všeobecný vzorec karboxylovej kyseliny je R-COOH, kde R je zvyšok obvykle dosť veľkej molekuly. Karboxylové kyseliny majú častý výskyt a obsahujú aminokyseliny a kyselinu octovú (ocot).
Soli a estery karboxylových kyselín sa volajú karboxyláty. Ak je karboxylová skupina deprotónovaná, jej konjugovaná (združená) báza formuje karboxylátový anión. Karboxylátové ióny sú stabilné voči rezonancii a táto zvýšená stabilita robí karboxylové kyseliny kyslejšie ako alkoholy. Karboxylové kyseliny možno vnímať ako redukované alebo alkylované formy oxidu uhličitého (podľa teórie Lewisových kyselín), za určitých okolností ich možno dekarboxylovať na zisk oxidu uhličitého.
Pozrite aj
Externé linky (anglicky)
Zdroj
https://en.wikipedia.org/wiki/Carboxylic_acid
Kategória: Chémia
Entalpia, Homolýza, Izotop, Molekula, Väzbová energia
Chemické inžinierstvo: Výhrevnosť
Chémia polymérov (makromolekulová): Kondenzačný polymér, Polymér
Organické reakcie: Adičná reakcia, Elektrofilná adícia, Kondenzačná reakcia, Nukleofilná adícia
Organické zlúčeniny: Amín, Ester, Glycerol, Karbonická anhydráza, Tuk